Nieuws van het dorpshuis.

Duurzaamheid voor ons Dorpshuis en evenementenhal/gymzaal.

Graag informeren wij u over de vorderingen transitie gymzaal naar een energiezuinig gebruik van deze zaal.

Zoals de zaal al eerder klaar was hopen we met de nieuwe luchtbehandeling installatie, het isoleren d.m.v. isolatieglas HR++ , isoleren dak en onder de vloer de stookkosten drastisch omlaag te krijgen. Je schrikt toch altijd weer van die dikke maandtermijn rekeningen.

Onze technische man Jan van der Veen houdt nauwlettend de doelmatigheid in de gaten zodat er gerieflijk gesport kan worden en zoals met de uitvoering van de “Sangers Sjongers” heeft u bij een fijne temperatuur kunnen genieten. Ondanks dat de lucht behoorlijk wordt ververst heeft dit geen invloed meer om de behaaglijkheid van de ruimte.

Er is al geconstateerd dat het gasverbruik al omlaag was gegaan. Het uiteindelijke resultaat zullen we bij de afrekening kunnen beoordelen.

Het bestuur is in z’n nopjes dat eindelijk de zonnepanelen op het hoge dak van de gymzaal zijn geplaatst. Nu is het november en werkt het weer op dit moment nog niet zo mee, bewolkt weer.

De eerste resultaten zijn bemoedigend en de monteur heeft de installatie ingeregeld en geoptimaliseerd.

Er liggen welgeteld 74 zonnepanelen op het dak en heb ik gezien dat als de zon ook maar even schijnt de geleverde waarden omhoogschieten. Ook hier geldt dat de opbrengst pas over een vol jaar goed in te schatten is. Gerekend is op een opbrengst dat ons stroomverbruik zal kunnen dekken en reken er maar op dat u en ik daar vele lampjes op kunt laten branden.

Om dit te kunnen realiseren is financiële ondersteuning zeer belangrijk en zijn wij als bestuur in onze nopjes met de steun die wij van zowel de NAM als de gemeente Noard East Fryslân kregen.

Ik hoop dat ons dorpshuis hier voor tientallen jaren mee vooruit kan en dat de maandelijkse kosten aardig gereduceerd zullen worden.

Namens het bestuur, beheerders en bouwcommissie,

Willem Jonkman.